Kávová sedlina obvykle směřuje přímo do koše. Víte však o tom, že je to velká chyba? Má totiž mnoho praktických využití v domácnosti i v zahradě.
Kávová sedlina jako hnojivo do zahrady
Většina půdy v zahrádkách neobsahuje všechny základní živiny potřebné pro optimální růst rostlin. Jinak bychom nepoužívali hnojiva. Na druhé straně, i když máte půdu bohatou na živiny, rostliny jejich relativně rychle absorbují. Kávová sedlina obsahuje několik klíčových minerálů pro růst rostlin – dusík, vápník, draslík, železo, fosfor, hořčík a chrom. Kromě toho má schopnost absorbovat těžké kovy, které mohou kontaminovat půdu.
Pokud chcete použít kávovou sedlinu jako hnojivo, jednoduše ji posypte na půdu kolem rostlin. Samozřejmě, funguje i při pokojových rostlinách.
Kávová sedlina v zahradě
Zdroj: istock.com
Přidejte ji do kompostu
Pokud nepotřebujete bezprostředně hnojivo, můžete kávovou sedlinu kompostovat na pozdější použití. Víme, že kompostování je přirozený proces, který z organických složek (zbytky jídla a rostlin) dělá bohatý materiál. Přidání kompostu do půdy v zahradě pomáhá udržet více živin a vlhkosti, a tím podporuje zdravý růst plodin.
Jedna studie ukázala, že kompost vyrobený z kávové sedliny a kuchyňského odpadu je bohatší na živiny jako kompost vyrobený pouze z odpadu.
Jiná studie srovnávala čtyři dávky kompostu obsahujícího 0, 10, 20 a 40% kávové sedliny. Kompost obsahující 40% kávové sedliny produkoval nejméně emisí skleníkových plynů a byl nejkvalitnější.
Mezi další zbytky, které se vyplatí kompostovat patří odřezky trávy, listy, kůra, bylinky, skořápky z vajec, starý chléb a zbytky z ovoce a zeleniny. Vyhýbejte se však kompostování zbytků masa a ryb, mléčných výrobků, nemocných rostlin, tuku a olejů.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
kompostování
Jak si v zahradě vyrobíte vlastní kompost a co o něm potřebujete vědět
Kávová sedlina odpudzujte hmyz a škůdce
Některé sloučeniny nacházející se v kávě (kofein a diterpeny) jsou pro hmyz velmi toxické. Z tohoto důvodu můžete použít kávovou sedlinu na odpuzování škůdců. Je účinná i při odpuzování komárů a ovocných mušek. Stačí, když misky s kávovou sedlinou položíte na místa, odkud chcete hmyz odlákat nebo kávovou sedlinu rozházejte v zahradě kolem rostlin. Vytváří také bariéru, po níž se slimáky nerady plazí.
Kávové sedliny se bojí i blechy. Ošetření domácího zvířátka kávovou sedlinou po šamponování není špatný nápad, pokud máte podezření na blechy. Pozor však, aby ji nespolklo, protože může být pro psy toxická.
Kávová sedlina v zahradě
Zdroj: istock.com
Kávová sedlina neutralizovat pachy
Vložte misku kávové sedliny do lednice, abyste neutralizovaly pachy aromatického jídla. Pokud naplníte ponožky (nebo punčošky) kávovou sedlinou a připevníte je na potřebné místo, máte přenosný osvěžovač vzduchu. Vložte ho do bot, zásuvek nebo kdekoliv jinde, kde je třeba osvěžení.
Tip: Veškerý nábytek a zahradní doplňky na jednom místě
ZAHRADNÍ NÁBYTEK
SEDAČKY
LEHÁTKA
HOUPAČKY
Skládací zahradní stůl Zdena
Skládací zahradní stůl Zdena
REGINA souprava
REGINA souprava
NEW YORK souprava
NEW YORK souprava
ABC 3x hliníkový skládací prodejní pult stůl stolek
ABC 3x hliníkový skládací prodejní pult stůl stolek
TOPGARDEN CORFU BT 223201 HN
TOPGARDEN CORFU BT 223201 HN
MOOREA grafit + šedé podušky Allibert
MOOREA grafit + šedé podušky Allibert
Pohodo.sk
Zobrazit vše
Vydrhněte hrnce a pánve

Hrubá textura kávové sedliny z ní činí ideální čisticí přípravek na čištění kuchyňských pomůcek. Můžete ji použít k odstranění připečených jídel z hrnců a pánví. Jednoduše posypte sedlinou dno pánve či hrnce a vydrhněte ho jako obvykle. Poté důkladně opláchněte.
Použijte ji jako přírodní barvivo
Pokud jste si někdy vylili kávu na bílou košili či ubrus, víte, že zanechává těžko pratelné skvrny. Toto negativum lze obrátit na pozitivum. Navlhčením použité kávové sedliny vytvoříte levné a přírodní barvivo, které můžete použít na barvení bavlny, lnu i papíru.
Je to jednoduchý způsob, jak dát tkaninám a papíru vintage vzhled, nebo jako zamaskovat existující skvrny na oblečení a ručnících.
Kávová sedlina zjemňuje maso
Sůl, enzymy a kyseliny jsou tři přírodní změkčovadla masa. Káva obsahuje přírodní kyseliny a enzymy, díky čemuž je obzvláště účinná při zjemňování masa. Kyselá povaha kávy může také přispět ke zvýraznění chuti masa. Jednoduše naneste použitou kávovou sedlinu na maso dvě hodiny před vařením. Maso bude křehké a vytvoří se na něm tmavá křupavá kůrka.